Dietetyka

Poradnictwo
dietetyczne

Poradnictwo dietetyczne w naszej klinice skierowane jest do osób pragnących poprawić stan swojego zdrowia dzięki stosowaniu zbilansowanej diety.

Współpraca z dietetykiem pozwoli nie tylko skutecznie i trwale zredukować masę ciała, ale także ukształtować prawidłowe nawyki żywieniowe, które są inwestycją na całe życie i często obejmują całą rodzinę.

Cel terapii żywieniowej to przede wszystkim zdrowy styl życia.

Prawidłowo zbilansowana dieta jest często jedyną metodą leczenia wielu jednostek chorobowych.

Iga Rybicka służy poradami dotyczącymi właściwego odżywiania m.in. w:

  • cukrzycy,
  • chorobach układu krążenia,
  • schorzeniach przewodu pokarmowego,
  • chorobach nerek,
  • niedoborach pokarmowych,
  • alergiach i nietolerancjach pokarmowych,
  • chorobie trzewnej,
  • żywieniu kobiet ciężarnych i karmiących,
  • żywieniu osób w wieku podeszłym.

Jak wygląda wizyta u dietetyka?

W trakcie wizyty przeprowadzany jest szczegółowy wywiad dietetyczny (trwający ok. 45-60 min.). Pozwala on lekarzowi poznać zwyczaje żywieniowe pacjenta, jego tryb życia, preferencje pokarmowe oraz występujące schorzenia. Wykonywane są także pomiary masy i składu ciała, obwody talii i bioder, następnie pacjent wspólnie z dietetykiem wyznacza cel terapii żywieniowej.

Nasze usługi dietetyczne na tle innych poznańskich centrów medycznych wyróżniają indywidualne plany żywieniowe, przygotowywane dla konkretnego pacjenta.

W naszej ofercie mamy spersonalizowane jadłospisy 7- i 14-dniowe, które wraz z systematyczną opieką dietetyka, pozwalają bezpiecznie osiągnąć zamierzony cel.

Przed pierwszą wizytą

Warto zastanowić się nad następującymi kwestiami:

  • czy dysponują Państwo aktualnymi wynikami badań? (jeśli tak, prosimy o zabranie ich ze sobą),
  • czy występują u Państwa dolegliwości związane z przewodem pokarmowym?
  • czy przyjmują Państwo leki? (jeśli tak, prosimy o ich spisanie),
  • jak wygląda Państwa aktywność fizyczna?
  • czy stosowali Państwo w przeszłości diety (jeśli tak, prosimy zanotować jakie, kiedy i jak długo).

Korzyści z redukcji masy ciała

Obniżenie masy ciała o 10% przynosi ogromne korzyści, powoduje bowiem m.in:

  • spadek ciśnienia krwi: skurczowego o 20 mm Hg i rozkurczowego 0 10 mm Hg,
  • zmniejszenie glikemii na czczo w cukrzycy typu 2 o ok. 50%,
  • poprawę profilu lipidowego (obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego o ok. 40%, trójglicerydów o ok. 30%, „złego” cholesterolu LDL o ok. 15% i zwiększenie stężenia dobrego
  • cholesterolu HDL o ok. 8%),
  • obniżenie umieralności spowodowanej otyłością i cukrzycą typu 2,
  • znaczną poprawę samooceny,
  • ograniczenie stosowania leków (korzyści finansowe).

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz samodzielnie określić warunki przechowywania lub dostępu plików cookie w Twojej przeglądarce.